Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Takarékbank Zrt.

74000236-10018761

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Aktuális

Oltási kísérletek őszibarackon

2018. szeptember 6.

Darázsi Zsolt írása

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

Tavaszi átoltás:

A világhálón találtam rá példát, így én is megpróbáltam. Az oltóvesszőt akkor szedtem, mikor már látszódtak a rügyek (őszibarackon ez hamar megjelenik) és a virágrügyeket kipattintottam a vesszőről, majd a szokásos módon nedvesítve hűtőszekrénybe tettem. Megvártam, míg a fákban megindul a nedvkeringés, feladják a héjukat. Akkor a képen látható módon visszavágtam a vastag ágakat és héjaláoltás módszerével elkészítettem az oltást, kétszemes vesszőkkel. Az ágak vastagsága miatt két csapot is illesztettem bele.





Nemsokára megindultak a vesszők, 20-ból 18 db.

 

 

2-3 hét múlva kezdtek elszáradni a hajtások a nyárra 2 db, azaz 10% maradt. Mi volt a hiba?

Az okokat keresve két dolog okozhatta az eredménytelenséget:
1. A késői fagyok miatt sok vessző héja megfagyott, ami csak az  oltás után derült ki. Ezt hasonló esetben nem lehet kiküszöbölni.
2. Az oltás utáni időjárás szeles, szárazzá vált és erre az őszibarack jobban érzékeny mint a többi gyümölcsoltvány.


Megoldás, (mint később megtudtam) az oltás fóliába csomagolása kb. 2 hétre, és fokozatosan szoktatni a külső klímához, különösen ha az éppen száraz. Ezt majd később is alkalmazhatjuk.


A sikeresen oltott hajtás júniusban:




Közelről: 




Augusztusi kép:



Tavaszi kézben oltás, konténeres elhelyezés:

Az oltás úgy történt, mint minden más gyümölcs fajtánál, angol nyelves lapolás vagy ékoltás, vadbarack alanyba. A konténereket üvegházba helyeztem és minden oltványra egy átlátszó műanyag zacskót húztam! Így a kettős védelemben megfelelő a páratartalom.

 



A zacskók eltávolítása, a hajtások 2-3 cm-es méreténél fokozatosan történt:



Az üvegházból a hajtások 10-15 cm-es korában lettek kirakva, árnyékos helyre.

Júliusi kép az oltványokról:

Az eredményesség itt 30% (30-ból 10 db). A hibákat jórészt a vesszők minősége okozhatta.

Zöldoltás Helmeczi módra:


Helmeczi Józseffel 2017-ben ismerkedtünk meg egy oltónapon. Több hektár kertje van saját oltású és gyűjtött örökzöldekkel és gyümölcsfákkal. Saját nemesítésű őszibarackokkal. 2018 júliusában meglátogattuk és az útmutatása alapján oltottunk itthon.



Helmeczi József oltás bemutatója Győrben:


Nemes vessző levágása, levelek kurtítása




Hasíték vágása alanyon




Ék vágása vesszőn




A kész ék


Ék beindítása a résbe

 
A behelyezett vessző a szemmel


Oltás betekerése szorosan fóliacsíkkal

 


Az egész kétrügyes vessző betekerése lazán



Az oltás eredményessége itt is nagyban függ az időjárástól. Az időpont július második fele, augusztus eleje. A szedett vesszőnek érettnek kell lenni. Olthatunk konténerben, szabadföldben vagy idősebb fába. A lényeg a megfelelő „csomagolás”, melynek 12-14 napig kell maradnia. Ekkor a vesszőről lebontjuk, az oltás helyén ottmarad. Ha a levélnyél ekkor leesik, mint a szemzés esetén, akkor az első lépés sikerült. Száraz meleg esetén lazán visszacsomagoljuk a vesszőt is, levegőző rést hagyva. Figyelni kell, még kihajthat a vessző és hosszú ősz esetén beérik a hajtás. A kötés egy évig rajta marad.

Helmeczi József

9028 Győr, Erfurti u. 33.

T.: 20-5711-508


2018-as zöldoltásaim:

A tavaszi sikertelen oltás után maradt vadhajtásokba és 3-5 éves magról kelt fák ágaiba tudtam ékoltással szaporítani:

 




Meglazított burkolat 2 hét után:

Levett burkolat megindult rüggyel:


1-2 cm-es hajtás 3 hét után:



Augusztus 20. zöldoltás állapota konténerben:





Átoltásban:




Pókaszepetk, 2018. augusztus 20.       Darázsi Zsolt

 

Az írás innen letölthető: Oltási Kísérletek őszibarackon

 

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR