Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Oltónapok

                                                          

Oltónapok az alapítvány szervezésében 2010-2014


2010-ben az első átfogó gyümölcsész programunk keretében kezdtük együttműködésünket Kovács Gyula erdésszel, aki több mint 20 éve kutatja, méri fel, és szaporítja a hagyományos gyümölcsfajtákat a Göcsej-Őrség területén. Ennek fontos eleme a tavaszi gyümölcsfa oltás. Ekkor rendeztük első ilyen napunkat Tilajújhegyen. Jelenleg ez az egyetlen mód ezeknek a gyümölcsfáknak a szaporítására. Kovács Gyulának köszönhetően 2012 óta ez törvényesen is működik. A sikeren és Gyula biztatásán felbuzdulva 2012-ben javasoltuk a Göcsej Múzeumnak, hogy a Falumúzeumban tavaszi nyitó programként rendezzünk oltónapot. Ez meghallgatásra került és mindkét fél megelégedésére nagy siker volt. Ezért rendszeres programmá vált.


Következzen egy oltónap rövid leírása egy cikkből:
„2013. március 24-én vasárnap délelőtt tíz és délután négy óra között került sor a Göcseji Falumúzeumban  Zalaegerszegen a „Göcsej” Természetvédelmi Alapítvány szervezésében megvalósuló magbörze és oltónap rendezvényre.
Aggódva vártuk a napot, mivel az előrejelzések szerint hideg idő volt várható és a szabadtérben tervezett rendezvény látogatóira és „alanyaira” sem tesz jó hatást a nulla fok körüli hőmérséklet.
Kezdés előtt már egy órával többen várták a nyitást a szeles időben. Tíz órára már hóvihar és 0 fok fogadta az érkezőket, amely csak délután csillapodott.
A zord időjárás ellenére 407 résztvevője volt a börzének melyet a skanzen bejáratánál számolt egy önkéntes.

 

A zord idő ellenére nagy volt az érdeklődés

 

A gyakorlati foglalkozás a hagyományos gyümölcsfák oltása volt.
Alanyt biztosítottunk almához, körtéhez, cseresznyéhez, szilvához. Hozni kellett ezekhez a fajtákhoz oltógallyat, abból a fajtából, amit szaporítani akartak a résztvevők. A megye minden tájékáról érkeztek lelkes kert tulajdonosok. Olyan ritka fajták kerültek beoltásra, mint a Batul, Vas, Pogácsa almák vagy Tüske, Sózó, Hébér körte. A fajta választék meghaladta a százat.


A magbörzére olyan régi vagy saját termesztésű magokat hoztak, amit szívesen ajánlottak másoknak is termesztésre. Közel ötvenféle magból lehetett válogatni. A személyesen elhozott magokon kívül postán vagy küldönccel is érkeztek vetőmagok a rendezvényre, még a megyén kívülről is. A különféle kukoricák, paradicsomok, baboktól a kendermagig nagy volt a választék. A későbbi visszajelzések alapján a hozott, cserélt magok sokkal jobban keltek, mint a boltban vásárolt hasonló fajták (pl. cukkini, uborka, paprika).

A rendezvény szellemi találkozó is volt, hiszen a magokat el is kell vetni, a kikelt növényeket gondozni. Nem mindegy, hogyan. Alapítványunk a megyében a természetközeli és permakultúrás gazdálkodás zászlóvivője, ezért szakértőink végig fogadták a kérdések özönét a rendezvényen. Régi ismerősök, barátok jelentek meg, új programok körvonalazódtak és lelkes fiatal családok érdeklődtek a következő képzések után.
A rendezvényen 18 önkéntes dolgozott végig megfeszítve és a hideggel dacolva. A végén ebéd, közben meleg tea és forralt bor várta Őket, amihez a látogatók is hozzájuthattak.”

Mint a leírásból is kiderül, 1-2 éves vad alanyokat kell beszerezni és erre oltjuk a nemes vesszőt. Technikailag ehhez egy jó oltókés és némi kézügyesség kell. Pár óra alatt be lehet gyakorolni.
Az egész folyamat 1-2 perc. Az oltás decembertől márciusig végezhető, időjárástól függően, többféle módszerrel. A lényegi dolgok egy napos tanfolyamon elsajátíthatók.
Az alany csemeték az erdészeti telepeken és erdei gyűjtéssel vagy saját magról való szaporítással beszerezhetők, előállíthatók.
A nemes vesszőket a tél folyamán a még meglévő fákról be kell gyűjteni. Ez kissé munkaigényes feladat. A felhasználásig hideg, nedves helyen tárolni kell.


Az oltás művelete

 

2014-ben az országos oltónapon kívül (ami Pórszombaton, Medeshegyen Kovács Gyulánál van és ünnepi, országos találkozó) hét településen rendeztünk oltónapot. (Zalaegerszeg, Tilaj, Rezi, Tekenye, Pakod, Orfalu, Őriszentpéter)
Minden településen sikerült legalább egy embert megnyerni az ügynek. (polgármester, népművelő, mezőgazdász..) Az anyagiakat, helyszínt biztosították, az alapítvány vitte az előadást és a betanító oltóembereket.
A cél, hogy minden faluban legyen legalább egy ember, aki ért az oltáshoz és tovább tudja adni másoknak is.
Az oltás valójában egy eszköz, amin keresztül a teremtés sikerén felbuzdulva a résztvevő közelebb (vagy vissza) kerül a saját természeti környezetéhez. Az oltónapokhoz kapcsolódik vagy megelőzi azt egy rövidebb-hosszabb képzés a természetközeli gazdálkodásról. A kettő szorosan összefügg és nagyban hozzásegíti a benne résztvevőt az egészséges élelmiszer saját részre történő előállításához, és ahhoz, hogy a kertészből gyümölcsész legyen.
Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR