Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Aktuális

Beszámoló a drávafoki országos gyümölcsész találkozóról

2017. november 15.

Drávafoki országos gyümölcsész találkozó - 2017. 11. 10-12.


Péntek este a korán érkezők kötetlen tapasztalatcserét és baráti beszélgetést folytattak a kúria étkezőjében, majd filmvetítéssel zárták a napot. Szombaton az előzetes tervek szerint indult a nap.

1. Prof. dr. Andrásfalvy Bertalan előadása: Régi idők természettel együttműködő gazdálkodása
A zsúfolásig megtelt előadóteremben az egész Kárpát-medencéből érkeztek hallgatók körében nagy sikert aratott az előadás. A végén a résztvevők által hozott ajándékokkal teli kosarat nyújtottak át a szervezők a professzor úrnak.

2. Dr. Borovics Attila (NAIK ERTI igazgatója) előadása: Igazodás az ökológiai folyamatokhoz: agrárerdészeti rendszerek
Dr. Borovics Attila úr előadásának bizonyos részei egészen más felfogást tükröztek, mint amit a Tanár Úr előadásában hallottunk. Viszont nagy előrelépés, hogy a gyümölcsészet és az erdészeti ipar között elindult egyfajta párbeszéd, mely mindkét félnek előnyös lehet. Hiszen ha a mezőgazdaság rákényszerül a természettel együttműködő gazdálkodásra, amit a 4 év múlva megszűnő EU földalapú támogatási rendszer valószínű fel fog gyorsítani, akkor az agrárium igényelni fogja az erdészek és a gyümölcsészek szaktudását és a bennük felhalmozott tapasztalatokat (legalábbis reméljük). Az előadásban erre külföldi példákat láttunk. Ezek szerint folynak a kísérletek az átállásra.
Több hallgató nem rejtette véka alá a programmal kapcsolatos erős ellenszenvét és fenntartását.

3. Két tapasztalat átadó előadást is meghallgattunk, melyekben az előbb említett természettel együttműködő gazdálkodásra gyakorlati példákat láttunk:
Darázsi Zsolt: Nyugat-magyarországi kaszálógyümölcsösök
Zaja Péter: Legeltetés természetszerű gyümölcsösben

4. Gyümölcsfajta és gyümölcstermék bemutató hozott gyümölcsökből, készítményekből
Ami a sokévi gyakorlat szerint úgy működik, hogy minden résztvevő kirakja a közös asztalokra az általa hozott gyümölcsöket. Ezután a tulajdonos kezébe veszi az általa hozott almát. Elmondja róla azt, amit tud és vékony szeletekre vágva minden résztvevő megkóstolja. Aztán tovább megy a többi fajtájára. Amikor végzett az általa hozott gyümölcsökkel, átadja a stafétát a következő gyümölcsésztársnak. És ez így megy, amíg az összes gyümölcsöt végig tanulmányozzuk, végig kóstoljuk. Az, hogy finomabbnál finomabb gyümölcsöket kóstolgatunk, nem csak jó szórakozás, de közben sokat tanulunk a fajtaismeret tudományából. Mert sokkal jobban megmarad a memóriánkban egy-egy gyümölcs jellemző tulajdonsága, ha a látványhoz íz is párosul. Három asztal termésmennyiségét elemeztük ki.

 

 

5. Ambrus Lajos: Pomona Hungarica – A magyar gyümölcs történetéből
A mindig érdekfeszítő és sok területet, történelmet érintő előadás a régi és mai problémák hasonlóságáról, a „magyar ugarról” nagyon tanulságos volt.

6. Terepbejárás: markóci gyümölcsösök
Lantos Tamás kertjében mindig tanul a látogató, akár először vagy sokadszor látogat oda. A kert mindig változik, más-más évszakonként és újabbnál újabb csemetéket, újításokat találni benne.

 


Vasárnap délelőtt a kitartó törzsgárda az erdélyi vendégekkel, egy tavaszi erdélyi kaláka terveiről egyeztetett.

Szóba került (az idei botfai találkozó sikerén felbuzdulva) egy hasonló találkozó megvalósítása 2018 februárjában Alsómocsoládon.

 

Jelentés a szúnyogfrontról

2017. július 21.

Darázsi Zsolt beszámolója

Szúnyogirtás-emberirtás!? Döntse el mindenki maga...

 

Előzmények:

2017. 07. 17-re bejelentett légi permetezés előtti este két fénycsapdával 21.30-23.00 között rovarokat fogtunk a Pókaszepetk Zala u. 9. alatti 2500 m2 területű bio (természetes gazdálkodású) kertben.

A telek a Zalától 160 m-re kezdődik, csak a vasút választja el a réttől. Egész délután és este szabad testfelületen vártuk a szúnyogok csípését, számolási szándékkal.

 

 

a helyszín

 

2017.07.18-án a falu minden utcáján végigment a gépkocsis permetező.

A permetezés előtt 4 m2 területű ponyvát terítettem le a kertben a fák alá az utca közelében.

A teljes irtás után szintén fénycsapdáztunk, ugyanazon a helyeken ugyanazokkal a feltételekkel.

 

 

az egyik fénycsapda

 

Eredmények:

A permetezés előtti első csapdázáskor a 1.5 óra alatt nem fogtunk szúnyogot!!!

Előtte délután és este nem tudtunk magunkra csábítani egyetlen szúnyogot sem!!!

A két fénycsapdában 2 db lepke 5 db légyféle, 1 bogár volt.

A telken a csapdázás útvonalán lévő 5 pókhálóban a vizsgált időszakban nem volt fogás!

Permetezés után a fénycsapdákban volt 5 db SZÚNYOG, 2 db lepke, 12 db kisméretű légyféle.

A ponyván a permetezések után (4 m2) 255 db kabóca és 1 db légy  volt elhullva.

A kerti út mentén az est folyamán a földön több helyen lehetett hallani a döglődő legyek jellegzetes haláltusáját.

 

Megjegyzés-gondolatok-kérdések:

Miért van erre szükség? Kinek éri meg? Meddig tűrjük?

Tipikus eset, mikor az egyén hangja, vagy egyéneké, nem éri el azt a szintet (mert nem érheti), hogy a bürokrácia (nevezzük így finoman és mindenki arra gondol amire akar) ingerküszöbét, fülét elérje.

Az első évben az egyik falumbeli riasztotta a rendőrség ügyeletét, hogy engedély nélkül alacsonyan szálló repülőgép veszélyezteti a templomtornyot. Persze tudta miről van szó, de próbálkozott. Két nap múlva megkapta a választ: van engedélye.

Az akció eleve központilag elrendelendő és végrehajtandó! Még akkor is ha nincs szúnyog, mert a helyszíni felmérők azt jelentik van! Kérnék jegyzőkönyvet, ha lenne kitől.

Elvileg az önkormányzat lemondhatja az irtást. Melyik polgármestert érdekli ez a fontos teendői mellett? Netán érdekli, bevállalja-e, hogy a szavazói "lenyomják", őket ne csípesse a szúnyogokkal (akkor se ha nincs)?

Mert a jó birkanyáj megy a kolomp után és nem érdekli a valóság. A falusinak is jár a városi kényelem. Nézzük az utcán a gyerekkel a szép repülőt felettünk, örömködjünk együtt. Ragyogó arcunkat tartsuk a jól megérdemelt permet felé. Hűsít ebben a melegben.

A kertre, madarakra, a természetre gyakorolt „áldásos” hatásról majd máshol, máskor, azt már minden arra fogékony ember tudja, a többieknek meg úgyis mindegy.

 

Darázsi Zsolt

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyümölcsész kutatás-fejlesztés konferencia

2017. március 6.

Beszámoló

Február 18-19-én gyümölcsész konferenciát szervezett az alapítvány Botfán, az Erdődy-Hüvös-kastélyban. Az ország több pontjáról érkeztek szakemberek, akik a hagyományos gyümölcsfajták és a gyümölcsészet terén elért eredmények fejlesztésére kutatási programok tervezését tartják szükségesnek. Vitaindítóként Prof. Dr Kocsis László kutató ismertette a kutatók és a kutatások jelenlegi helyzetét az országban. a továbbiakban összegyűjtötték azokat a területeket és témákat,- több mint százat- amivel foglalkozni kellene a jövőben.

 Legfontosabbak közé sorolták a talajvizsgálatokat, a gyümölcsök beltartalmának vizsgálatát, az intenzív termesztés és a gyümölcsészet összehasonlító elemzését. A kutatók részéről van érdeklődés a témák iránt, ha megfelelő forrás is társul hozzá. A munka több szekcióban folytatódik ebben az évben.

 

 

"B" típusú deszkaodú építése cinegeféléknek

Itt az ideje a madárodúk készítésének és kihelyezésének. Kellemes téli műhelyfoglalkozás. A filmen a legáltalánosabban elterjedt "B" típusú deszkaodú elkészítésének módját mutatjuk be. 25mm vastag, 15 cm széles deszkából készül. Lenolaj kencével van kezelve, de mindenféle használt háztartási zsiradék is megteszi. Az alját az esetleges belső páralecsapódás elvezetése miatt fúrtuk ki. A belső felületen a deszka nincs lecsiszolva, hogy a madarak könnyebben tudjanak ki-be közlekedni. A csavarozással meg lehet akadályozni a deszka repedését, nedves anyagból azért ne dolgozzunk. A kihelyezéskor ügyeljünk a közel déli tájolásra és az uralkodó szélirányra. Ez az odútípus cinegeféléknek és verebeknek készül 32 vagy 35 mm-es röpnyílással. Körülbelül 2 m magasra akasszuk fel.

A film elérhetősége:

 

1 / 8 oldal

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR