Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Odúkészítés

Hasznos tudnivalók a madárodúkról

A kihelyezendő odúk közül főleg a B típusú (3,2 cm átmérőjű röpnyílású, főbb méretei 15 x 15 x 30 cm) odúkból érdemes nagyobb mennyiséget kihelyezni (hektáronként minimum 3-8 odú), ezeket a széncinegén kívül a nyaktekercs és a csuszka, valamint a költési időben szintén javarészt rovarkoszton élő – így a növényvédelemben fontos szerepet játszó – mezei és házi verebek használják.
Ha a terület adottságai lehetővé teszik, (épület közelsége) rozsdafarkúak számára C típusú (főbb méretei 15 x 15 x 25 cm) odúk kihelyezése is szóba jöhet, különösen, ha a gyümölcsöst bokros terület, mezővédő cserjés határolja, hiszen az ide kihelyezett odúkat szürke légykapók, barázdabillegetők esetleg vörösbegyek, ökörszemek is elfoglalhatják.
Seregélyek megtelepítése D típusú odúkkal (4,6 cm röpnyílású, főbb méretei 15 x 15 x 35 cm) meglepőnek hathat gyümölcsösben, de érdemes erről a madárról azt tudni, hogy költési időszakban főleg olyan talajon és talajban élő rovarokkal táplálkozik, amelyeket más madarak nemigen fogyasztanak. Így részt vesznek a talajfertőtlenítésben. A D típusban költhet még a búbosbanka vagy a füleskuvik.
Egyéb kiegészítő berendezésekkel (itatóhelyek, fészekanyag gyűjtő helyek, téli etetőhelyek) a mesterséges madárodúk megfelelő élőhellyé változtathatják a gyümölcsösöket és a kertünket az odúlakó madarak számára.

 

Kékcinege fiókák A típusú odúban

 

Az odúk kihelyezése és karbantartása:
- A kihelyezett odú kirepülőnyílása ne északnak nézzen, ne lógjanak elé ágak, de lehetőség szerint árnyékban legyen az odú.
- Az énekesmadarak többsége költési időszakban revírt tart (saját területet birtokol), így az odúkat célszerű a területen többé-kevésbé egyenletesen kitenni. A különböző típusokat keverten helyezzük ki.
- A kihelyezési magasságot gyakran a fák fejlettsége adja meg, de érdemes tudni, hogy a leggyakoribb költőfajnak számító széncinege akár két méteres magasságban is szívesen költ, a többi faj szívesebben rak fészket magasabb odúkban. Ragadozó ne férjen hozzá az odúkhoz.
- Fontos az odúk karbantartása. Ha sérült az odú, azt minél előbb (költés befejezését megvárva) javítani kell. Kétévente fessük le. Megfelel erre a használt étolaj is.
- Az énekesmadarak nem használnak egy fészket többször, bár egy évben általában többször is költenek. Az odúlakók esetleg az előző fészek fölé építik a másodikat, esetleg továbbiakat, de egy idő után az odú „betelik” és a fiókák részére veszélyessé válik. Az ilyen fészekben elszaporodnak a paraziták is, (a fiókák pusztulását okozhatják) így az elhasznált fészekanyag kiszedéskor azt érdemes megsemmisíteni. Az első odúellenőrzésre a fiókák kirepülése után kerítsünk sort, majd az ősz során folytassuk, ekkor már nincs költő madár, illetve a kitakarított fészkek megfelelő éjszakázóhelyet biztosítanak majd a télen kisebb csapatban az odúkban összebújó madaraknak.

A kihelyezésre legjobb időszak az ősz, mivel megszokják a madarak és téli éjszakázásra is tudják már használni. Legkésőbb március elejére azonban mindenképpen végezzünk az odútelepítéssel.
A fészeképítés nehéz munkáját megkönnyíthetjük a cinegék számára, ha fészekanyagnak való mohát, gyapjút, szőrt kötözünk a fák ágaira. A kotlás és fiókanevelés ideje alatt ne háborgassuk a madarakat. A kertben sétálgató, dolgozó ember nem zavarja őket, megszokják, a fészektől azért tartsuk be a három lépés távolságot.

Ajánlott irodalom:
Schmidt Egon: Madárvédelem a ház körül 1994
Drexler Szilárd: Madárbarát kert 2005
http://www.mme.hu/oduk_es_koltoladak

 

 

Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR