Székhely:
8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.
Levelezési cím:
8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.
Adószám:
18967339-1-20
Bankszámla:
Takarékbank Zrt.
74000236-10018761
e-mail:
gocsejta@gmail.com
web:
2017. november 15.
Drávafoki országos gyümölcsész találkozó - 2017. 11. 10-12.
Péntek este a korán érkezők kötetlen tapasztalatcserét és baráti beszélgetést folytattak a kúria étkezőjében, majd filmvetítéssel zárták a napot. Szombaton az előzetes tervek szerint indult a nap.
1. Prof. dr. Andrásfalvy Bertalan előadása: Régi idők természettel együttműködő gazdálkodása
A zsúfolásig megtelt előadóteremben az egész Kárpát-medencéből érkeztek hallgatók körében nagy sikert aratott az előadás. A végén a résztvevők által hozott ajándékokkal teli kosarat nyújtottak át a szervezők a professzor úrnak.
2. Dr. Borovics Attila (NAIK ERTI igazgatója) előadása: Igazodás az ökológiai folyamatokhoz: agrárerdészeti rendszerek
Dr. Borovics Attila úr előadásának bizonyos részei egészen más felfogást tükröztek, mint amit a Tanár Úr előadásában hallottunk. Viszont nagy előrelépés, hogy a gyümölcsészet és az erdészeti ipar között elindult egyfajta párbeszéd, mely mindkét félnek előnyös lehet. Hiszen ha a mezőgazdaság rákényszerül a természettel együttműködő gazdálkodásra, amit a 4 év múlva megszűnő EU földalapú támogatási rendszer valószínű fel fog gyorsítani, akkor az agrárium igényelni fogja az erdészek és a gyümölcsészek szaktudását és a bennük felhalmozott tapasztalatokat (legalábbis reméljük). Az előadásban erre külföldi példákat láttunk. Ezek szerint folynak a kísérletek az átállásra.
Több hallgató nem rejtette véka alá a programmal kapcsolatos erős ellenszenvét és fenntartását.
3. Két tapasztalat átadó előadást is meghallgattunk, melyekben az előbb említett természettel együttműködő gazdálkodásra gyakorlati példákat láttunk:
Darázsi Zsolt: Nyugat-magyarországi kaszálógyümölcsösök
Zaja Péter: Legeltetés természetszerű gyümölcsösben
4. Gyümölcsfajta és gyümölcstermék bemutató hozott gyümölcsökből, készítményekből
Ami a sokévi gyakorlat szerint úgy működik, hogy minden résztvevő kirakja a közös asztalokra az általa hozott gyümölcsöket. Ezután a tulajdonos kezébe veszi az általa hozott almát. Elmondja róla azt, amit tud és vékony szeletekre vágva minden résztvevő megkóstolja. Aztán tovább megy a többi fajtájára. Amikor végzett az általa hozott gyümölcsökkel, átadja a stafétát a következő gyümölcsésztársnak. És ez így megy, amíg az összes gyümölcsöt végig tanulmányozzuk, végig kóstoljuk. Az, hogy finomabbnál finomabb gyümölcsöket kóstolgatunk, nem csak jó szórakozás, de közben sokat tanulunk a fajtaismeret tudományából. Mert sokkal jobban megmarad a memóriánkban egy-egy gyümölcs jellemző tulajdonsága, ha a látványhoz íz is párosul. Három asztal termésmennyiségét elemeztük ki.
5. Ambrus Lajos: Pomona Hungarica – A magyar gyümölcs történetéből
A mindig érdekfeszítő és sok területet, történelmet érintő előadás a régi és mai problémák hasonlóságáról, a „magyar ugarról” nagyon tanulságos volt.
6. Terepbejárás: markóci gyümölcsösök
Lantos Tamás kertjében mindig tanul a látogató, akár először vagy sokadszor látogat oda. A kert mindig változik, más-más évszakonként és újabbnál újabb csemetéket, újításokat találni benne.
Vasárnap délelőtt a kitartó törzsgárda az erdélyi vendégekkel, egy tavaszi erdélyi kaláka terveiről egyeztetett.
Szóba került (az idei botfai találkozó sikerén felbuzdulva) egy hasonló találkozó megvalósítása 2018 februárjában Alsómocsoládon.